7 zakonet e personave me efektivitet të lartë - Përmbledhje - Banka e Fundit Facebook Twitter Instagram LinkedIn Youtube

7 zakonet e personave me efektivitet të lartë - Përmbledhje

____________
E përmbledhur në një fjali: Libri "7 zakonet e personave me efektivitet të lartë" ju mëson efektivitetin personal dhe profesional duke ndryshuar pikëpamjen tuaj se si punon bota dhe ju mëson 7 zakone të cilat, nëse i adoptoni mirë, do t'ju çojnë drejt suksesit.

Përmbledhja mund të lexohet në: 4 minuta


Unë nuk jam i sigurt nëse Stephen R. Covey kishte ndonjë ide se çfarë suksesi do të kishte ky libër kur ai po e botonte atë në vitin 1990, por madje edhe 4 vite pas vdekjes së tij, ky libër është ende bibla e udhëheqjes dhe menaxhimit modern.

Nga 7 zakone kemi pëmbledhur vetëm 3:
  • Bëni provën e funeralit.
  • Mësoni si të thoni jo.
  • Praktika e dëgjimit aktiv.

Mësimi 1: Bëni provën e funeralit.

Ky është zakon që Covey e quan "Filloni me fundin në mendje". Sipas tij, marrja e shumë detyrave përsipër, të cilat duhen përfunduar në një kohë të shkurtër (dmth. Duke qenë efikas) është e dobishme vetëm kur po ecni në drejtimin e duhur.

Pyesni veten:
  • Çfarë dua që njerëzit të thonë për mua në varrimin tim?
  • Si çfarë llojë personi dua të kujtohem?
  • Për çfarë dua të kujtohem? 
Duke u bazuar në numrin e të afërmve tuaj (familja, miqtë, klientët, partnerët, klientët), gjithashtu mund të pyesni veten se sa njerëz do të jenë në funeralin tuaj.
Steve Jobs ka thënë: të gjitha pritshmëritë, e gjithë krenaria, e gjithë frika e dështimit – të gjitha këto bien përballë vdekjes, duke lënë vetëm atë që është me të vërtetë e rëndësishme.
Përgjigjja e vërtetë e këtyre pyetjeve do t’ju bëjë që të kuptoni që nuk doni të keni një stil jetese si të klasës së biznesit, por thjesht gjithçka që ke dashur ndonjëherë të bësh, është të kërcesh.
Pra, merr guximin dhe pyete veten.

Mësimi 2: Mësoni si të thoni jo.

Duke ditur saktësisht se ku doni të shkoni, e bën më të lehtë të zbuloni se çfarë është e rëndësishme për ju dhe çfarë jo. Kur e njihni qëllimin tuaj përfundimtar, të paktën do të keni një prirje për çdo gjë që keni për të bërë dhe për rëndësinë e secilës prej tyre.
Shpesh do të zbuloni se gjërat e rëndësishme nuk janë urgjente dhe anasjelltas. Kjo do të thotë që disa gjëra nuk meritojnë të bëhen fare, pra duhet të mësosh si të thuash jo. Nuk është e lehtë, veçanërisht nëse përfshihen paratë. Por, vjen koha kur shpërblimet joshëse do të tunden para jush, dhe pikërisht kjo është koha për të tërhequr testin e funeralit përsëri për të parë nëse ato shpërblime kanë rëndësi apo jo.

Mësimi 3: Praktika e dëgjimit aktiv.

Gjëja e mirë e të thënit: “jo”, është të jesh në gjendje të kalosh shumë më tepër kohë duke dëgjuar të tjerët.
Dëgjimi aktiv është degëzuar në 3 pika të qasjes në komunikim:
  • Ju jeni duke dëgjuar për të kuptuar personin që po dëgjoni, jo kryesisht për të dhënë këshilla ose për t'u përgjigjur.
  • Ju siguroheni që të kuptoni duke u përsëritur atyre atë që ata thanë dhe duke pasqyruar emocionet e tyre.
  • Ju ndihmoni ata të strukturojnë procesin e tyre të mendimit.
  • Cilësia e një trajneri vendoset më tepër nga cilësia e pyetjeve të tij, sesa nga cilësia e përgjigjeve të tij.


Covey e quan këtë "Kërkoni së pari të kuptoni, pastaj të kuptoheni" dhe është një thirrje për të praktikuar dëgjimin aktiv dhe ndjeshmërinë.
Ashtu si ju dyshoni për mjekun tuaj kur ai ju rekomandon antibiotikë të fuqishëm, pasi jeni kollitur vetëm një herë, ne nuk priremi të besojmë njerëzit, të cilët ne mendojmë se nuk na kuptojnë vërtet.
Pra, bëni një përpjekje të dëgjoni për të kuptuar, në vend që të dëgjoni përgjigjen. Një mënyrë e mirë për të filluar këtë praktikë është thjesht duke folur më pak.

KOPJIMI ËSHTË I NDALUAR

Autori: Niklas Goeke


No comments:

Post a Comment